Klipptrollen är stora och kraftigt byggda. Dem är nästan dubbelt så stora som dvärgarna och en normal stor människa når ett klipptroll till axlarna. Deras hudfärg växlar från otroligt ljus i dem norra rikena till olivfärgade i Mosker. Dem är inte speciellt känsliga mot solen, men dem blir ändå betydligt mörkare i hyn när dem vistas i mycket starkt solljus än vad människorna blir. Dock blir dem aldrig så mörka i huden som människorna och alverna som lever runt Dromadaöknen.

   Klipptrollen har inga egna riken som de mänskliga raserna, men dem anser sig heller inte tillhöra något. De är uppdelade i olika klaner som finns utspridda över större delen av norra världen. De allra sydligaste klanerna finner man längs Moskers östra gräns. Totalt finns det 20 klaner.

Klipptrollens ansikten är kantiga och har tydliga utmärkande kindknotor och ögonbryn. Pannan sluttar en aning vilket kan ge dem ett buttert utseende. Näsan är stor och bred. När man möter ett klipptroll för första gången brukar dem gnida ett tjockt finger över näsan medan dem betraktar personen med en fundersam blick. Varför de gör detta är oklart. Det kan kännas lite obehagligt när man träffar på flera stycken som tittar på ensamtidigt som de gnider sig om näsan.

   Sitt namn har de fått då dem lever bland bergen. Dock är de inte besläktade med trollen som bor i skogarna i norra Magrash. De är heller inte släkt med någon annan ras i världen. Inte så som alver, dvärgar och människor är släkt med varandra. När klipptrollen talar om varandra använder dem sig av namnet Kisnatch Lach, vilket betyder klippornas folk.

   Klipptrollen är välkända för sitt kunnande inom byggnad. Staden Terabelle i Amdoria är byggt av klipptrollen och de anlitas regelbundet för tillbyggnader eller reparationer av staden. byggkontraktet brukar gå runt mellan klanerna under en tio års period. För tillfället ligger kontraktet hos byggmästare Harinak Tra'mek från Taurklanen.

   Klipptrollen är även fruktade krigare som mer än gärna ställer upp om någon ber om hjälp. Trots detta går de aldrig till strid mot vilda dvärgdrakar. Dem bemöter en vild dvärgdrake, oavsett om det är en ensam eller en hel familj, med hövlig vaksamhet. Ett ensamt klipptroll kan promenera mitt bland en vilande drakfamilj utan risk att bli angripen. Båda raserna respekterar varandra högt. Det har till och med hänt att de två raserna har delat på jakt byten om man råkat på varandra under en jakt. Detta hade varit helt omöjligt för de mänskliga raserna som med största sannolikhet skulle blivit dödade.

   Att vara ett krigarfolk som gärna hyr ut sina krigare till olika krig kan däremot vara problematiskt i vissa fall. Speciellt när två redan fientliga klaner kan ställas på varsin sida av slagfältet. Senast detta hände var för  ungefär 150 år sedan och ledde till ett klan krig med nästan samtliga klaner inblandade. I nästan 50 år stred klanerna innan allt lugnade ner sig och ett fredsavtal slutligen skrevs ner.

   Dock är klipptrollen vänliga och ställer gärna upp för sina vänner. Senast detta hände var under dem båda krigen mot Marish (det första för 5 år sedan och det andra för 3 år sedan). Då Taurklanens hövding Hasram Do'shank ledde fem klaner till strid på general Drashins sida. Siffrorna är osäkra, men vissa säger att nästan 5000 klipptroll drog ut i det senaste kriget.